Anak Soleh.. are you in?


Salam semua,

Sempena hari Jumaat yang menjadipenghulu segala hari ini, marilah sama-sama kita merenung sekejap dan bertazkirah. Luangkan 10 minit ke arah kebaikan itu 1000 kali lebih baik daripada membuang masa ke arah perkara yang lagha.

Anak seperti mana yang semua maklum adalah permata hati, penyeri hidup, buah hati intan payung. Tapi adakah kita benar-benar menjalankan tanggungjawab dan amanah dalam mendidik serta memberikan bimbingan kepada 'kain putih' itu?

Sekarang kita dengar dan saksikan sendiri di dada-dada akhbar serta di peti tv, pelbagai gejala sosial, keruntuhan moral serta akhlak di kalangan remaja. Anak siapa tu? Adakan anak-anak kita? Atau anak jiran kita? Nauzubillah.. minta dijauhkan anak-anak serta keturunan kita daripada gerbang neraka tersebut.

Anak-anak perempuan yang belum berumahtangga, menjadi tanggungjawab kedua orang tuanya, manakala anak lelaki akan ditanggung sedikit sahamnya sampailah ke akhir hayat. Memang besar tanggungjawab ibu bapa. Bukan setakat habiskan sekolah, sampai masuk U. Segala perbuatan dan amalan mereka masih lagi kita pegang, walaupun dari segi materialistik, mereka sudah pandai berdikari.

Jadi, untuk mengelakkan nasi menjadi bubur, buatlah pantauan serta bimbingan sejak dari akar umbi, daripada asas. Kuatkan tapak rumah, kalau tidak mahu rumah roboh. Tiangnya kena kukuh. Begitu juga anak-anak, terapkan nilai serta didiklah sementara rebung belum menjadi buluh (keras, buat meriam bolehlah).


klik banner

Untuk penutup sedikit perkongsian ilmu ini, saya menyarankan buku tulisan Ahmad Fairoz @ Nuaeman yang telah pun melancarkan buku panduan Formula Anak Mendengar Kata. Tak rugi melaburkan sedikit RM kita untuk secebis ilmu, berbanding spoiler kereta, atau koleksi tudung terkini yang jauh lagi mahal.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...