Buat duit dengan main kutu pintar wang pos online? Masyuk beb!!!



Wang masyuk duit hasil Kutu Pintar wang pos online?

Saban hari aku mendapat sampul surat beserta risalah tentang main kutu wang pos online. Aku sebenarnya dah agak lama mendapat maklumat tentang kutu pintar ini. Sejak zaman ala-ala surat berantai (dengan tajuk sumbangan ikhlas), hinggalah zaman IT - promosi menggunakan medium internet semakin rancak dan popular kebelakangan ini.

Dulu, aku pernah mempromosikan main wang kutu ini kepada rakan-rakan SAJOHA, hinggalah aku tertampar dengan nasihat salah seorang sahabat yang mengatakan tentang keburukan main wang kutu berantai ini. Beliau mempersoalkan tentang apa akan jadi bila sampai satu tahap tepu (bila yang dah jadi downline 'last-last kopek' ).

  • Dari mana mereka nak kutip duit lagi?
  • Pada siapa nak mereka hantar surat sumbangan wang ikhlas ini?
  • Adilkah jika kita mengatakan rebut peluang, jadilah yang terawal?

Setiap permulaan, pasti ada penghujungnya. Yang awal, akan ketemu akhirnya. Bayangkan sistem berkonsep piramid ini memberikan keuntungan kepada si raja di atas. Ya, betul, kita perlu jadi yang terawal. Kalau semua jadi yang awal, siapa yang jadi terakhir. Mana nak campak orang-orang di bawah? Yang di atas sudah kekenyangan seperti kutu baru lepas menghisap darah...

Mari kita tengok diskusi hangat di blog AbdFatah : Kutu Pintar Wang Pos Online.

Antara komen, komen panas disitu:

hang kebun says:
April 2nd, 2009 at 1:43 pm
nie program anaye org..yg aku knl penyangak plg bsr mengebas duit org..abdul rasid talib..hrp name ckgu..rupe2nye pak badut y smata2 kejar harta dunia dgn cara menipu sana sini menggunakn ayt perangkp “sumbangan ikhlas” rupe2nye”kaki kebas duit org..jgnla klabu mata nie smua bkn kutu pintar tp kutu babun,yg pintar dieorang…yg menyumbang 2 terkeras jd kutu babun

aku la! says:
April 15th, 2009 at 7:29 pm
nak duit, tp malas…pastu sibuk ckp skim menipu tanpa usul periksa..nk harap subsidi kerajaan smp mati pon idop tak kaya..sdgkan bill gates yg kaya tu pon keje,ni lak yg pkai modal rendah,maen kutu lak tu..tak nk cari org,malas,baek jgn maen,jgn keje…dok umah buat kutu sndri je…idop kalo mls mmg tak kaya..tgk indon yg dok keje kt Malaysia ni, da beli banglo bebijik-bijik..kite kt malaysia mgharap duit bergolek dtg kt kaki…miskin di negara sndri..sy seorg yg ssh, tp sy brusaha nk brubah..bkn cam sstgh org, nk bruba tp swoh org keje utk die…(sape yg malas la yg terasa,sape mkn cili die yg terasa pedasnya….) ;p

azim says:
May 4th, 2009 at 6:23 pm
saya cuma confuse ngan kutu pintar…niat kita baik nak bantu org dengan ikhlas..tapi kenapa kita perlu mengikut turn kita nak dapat kan keuntungan balik..contohnya kita buat sedekah nak buat masjid..dah sedekah ikhlas sedekah jer ler kenapa perlu atau mengharapakan balasan atau keuntungan di kemudian hari..??..habis kalau org yang tak miskin sangat..dari mana mereka nak dapatkan duit modal rm 121 untuk memulakannya??..maksudnya disini no money no talk..no money tak boleh terima sumbangan ikhlas dari org lain…seolah – olah kutu pintar ini adalah satu program untuk mencari pendapatan sahaja bukannya membantu org…niat baik tidak menghalalkan perbuatan..ada satu lagi program kutu yang baru lagi pelik nawaitunya..nak join siap ada pakej sehingga seribu lebih..org miskin takkan nak bayar utk join..org miskin cuma dapat bantuan saja..boleh duduk diam dapat duit…ada SOMETHING WRONG dengan kutu pintar nie sebenarnya..KITA CUMA HENDAK KEBERKATAN REZEKI SAHAJA..FIKIR-FIKIRKANLAH…




Sila lihat contoh-contoh soal jawab agama berkaitan hukum main kutu:


Permainan Kutu Dan Cabutan Gilirannya : www.iluvislam.com
Menambah pendapatan secara skim main kutu : soal jawab agama JAIS
Hukum main kutu : Blog Ustazah Azimah
Status Program Derma Wang Pos : Zaharuddin.net
Program kutu wang pos dari sudut fiqh Islam : HarakahDaily.net

Sila rujuk AKTA (LARANGAN) KUMPULAN WANG KUTU 1971 (format pdf)
 Sapa nak komen, dipersilakan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...