Alamak!!! Rokok naik harga mulai 1 Ogos 2015Macam biasa, rokok naik harga lagi... Para perokok tegar adalah manusia yang paling tertekan setiap kali harga rokok naik. Nak tak nak, halwa paru-paru tetap perlu dijaga. Antara alternatif yang ada adalah berhenti merokok, atau beralih kepada rokok seludup.

Tepuk dada, tanya selera.

Sila tengok video fatwa / hukum hisap rokok (Ustaz Don danial pun ada bagi hujah)

Experimen video kesan asap rokok kepada paru-paruPUTRAJAYA - Harga minimum rokok dinaikkan daripada RM7 kepada RM9 sekotak bermula Sabtu ini, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S.Subramaniam hari ini.   

Beliau berkata perkara itu diputuskan di dalam mesyuarat Jawatankuasa Pemandu Konvensyen Rangka Kerja Kawalan Tembakau (FCTC) hari ini.

"Harga minimum ini akan dinaikkan kepada RM10 mulai 1 Ogos 2016," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat itu di kementeriannya di sini.

Beliau turut mengumumkan dua peraturan baharu melibatkan kawasan zon larangan merokok, melibatkan tempat awam dan tempat makan berhawa dingin.

Dr Subramaniam berkata bermula 1 Januari tahun hadapan, taman awam kecuali tempat letak kereta terbuka akan diwartakan sebagai tempat dilarang merokok.        

"Malah, beberapa kawasan tumpuan awam seperti tapak perkhemahan, menara tinjau dan laluan kanopi (jambatan gantung) di 35 Taman Negara juga akan diwartakan sebagai tempat dilarang merokok," katanya.

Selain itu, Dr Subramaniam berkata keseluruhan tempat makan berhawa dingin juga telah diisytiharkan sebagai tempat dilarang merokok.

"Kalau dahulu, kita membenarkan satu pertiga daripada tempat makan berhawa dingin di bawah Peraturan 21 sebagai tempat merokok. Sekarang ia dimansuhkan," katanya. 

"Penguatkuasaan larangan merokok di taman awam dan Taman Negara akan dijalankan oleh renjer hutan dan pihak berkuasa terlibat dan mereka akan diberikan kuasa untuk menguatkuasakan warta ini," katanya lagi. - Bernama

sumber 

bahaya rokok kepada diri perokok dan orang lain, bahaya rokok bagi kesehatan, bahaya rokok bagi remaja, bahaya rokok elektrik, bahaya asap rokok, bahaya rokok elektrik vapor, bahaya rokok elektrik tanpa nikotin,  bahaya rokok vaporizer, manfaat shisha, bahaya rokok elektrik, rokok elektrik, bahaya shisha elektronik, bahaya shisha pen, shisha lebih bahaya dari rokok, kesan hisap shisha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...