AWAS Leptospirosis pada air tinSalam buat semua,

Aku copy paste bulat-bulat daripada viral facebook. Tak tahu kebenaran cerita tapi rasionalnya, memang luaran air tin, air botol serta air kotak biasanya memang kotor. Yang diletakkan dalam peti sejuk (chiller), memang nampak bersih. Ini kerana kebiasaannya lebihan stok minuman diletakkan dalam stor yang berdebu dan terdedah kepada makhluk perosak. 


MOHON SEBARKAN!!

PENTING DAN HARUS DIBACA!

Pada Hari Minggu yang lalu Satu Keluarga bersiar² dengan membawa beberapa minuman tin. Pada hari Isnin, dua anggota keluarga dimasukkan ke hospital dan ditempatkan di 'Bilik Intensive Care Unit.'

Dia meninggal pada hari Rabu. Hasil autopsi menyimpulkan ia terkena Leptospirosis. Virus ini terlekat pada tin minuman yang diminumnya, tanpa menggunakan gelas/cawan. Hasil test menunjukkan tin tersebut telah terkena (dijangkiti) urin tikus yang sudah mengering yg mengandung leptospira.

kita dinasihatkan agar membilas secara rata bahagian atas semua tin minuman sebelum meminumnya. Kebiasaanya tin² minuman ini disimpan dalam gudang dan terus dihantarkan ke kedai² runcit, tanpa dibersihkan.

Sebuah penelitian menunjukkan bahawa bahagian atas semua minuman tin lebih tercemar jika dibandingkan dengan tandas awam (penuh kuman dan bakteria.)

Jadi, bersihkan tin minuman terlebih dahulu dengan air sebelum memasukkannya ke mulut untuk menghindari segala jenis kecelakaan.

SHARE & SEBARKAN!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...